Piata rezidențială actuală traversează una dintre cele mai mari provocari din ultimii 10 ani. In acest moment, se transmit mesaje mixte, paradoxale chiar, pentru majoritatea celor care urmaresc tendințele pietei. Pe de o parte, se anunță vânzări record și creșteri de preturi, pe de altă parte, se raportează stagnări în vânzari și o diminuare a cererii.
Orice moment de tranziție, comportă un trend asemănător, care reprezintă trecerea de la situația anterioară, la cea viitoare.
Piața imobiliară în general, iar cea rezidentială în particular, este profund conectată la mediul economic, fiind imediat afectată de tot ce înseamnă vești negative.
În acest moment, traversăm o perioadă care aduce provocări atât în plan economic, cât și în plan geopolitic. Există o lipsă de predictibilitate și de siguranță, care determină o scădere a cererii și o amânare a deciziei de achiziționare a unei noi locuințe. Mai mult decât atât, amânarea vine și din partea multor dezvoltatori de a demara noi proiecte, din aceleași motive expuse anterior.
Specula și proiectele dezvoltate iresponsabil cresc șansele la finanțare pentru investitorii cu experiență
Ca în orice piață fierbinte, așa cum a fost caracterizată piața rezidentială în ultimii ani, o piață în care s-au atins recorduri de locuințe vândute, apar și proiecte dezvoltate iresponsabil, apare totodată și elementul de speculă, precum și neprofesioniști care activează în domeniu. Pe viitor, vom asista la o selecție mai riguroasă a dezvoltatorilor deoarece doar cei serioși, cei care au experiență și portofoliu, vor reuși să obțină finanțare pentru a dezvolta în continuare proiecte.
În ceea ce privește proiectele rezidențiale din București, pentru acestea nu estimez scăderi de pret majore. În primul rand, costurile la care acestea au fost construite au crescut de la un an la altul. În cazul proiectelor care au fost ridicate cu finanțare bancară, care va trebui rambursată, poate vom vedea anumite discount-uri din marja de profit a dezvoltatorilor, pentru a putea vinde și a returna sumele datorate. Dar vorbim de maxim 10-15%.
Dezvoltatorii care nu au presiunea băncilor și care mai au stocuri de apartamente, în București, aceia vor fi avantajati pe termen mediu si lung. Este bine-cunoscut faptul că PUZ-urile de sector au fost suspendate și unele chiar anulate. Acum avem si PUG-ul blocat. În general, pentru a construi astăzi în București un proiect rezidențial, perioada de aprobare a tuturor etapelor necesare în vederea obținerii Autorizației de Construire, s-a prelungit cu termene pe care nimeni nu le mai poate estima.
Vom vedea o scădere a numarului de locuințe noi în București, în urmatorii 2-3 ani. Iar cele care vor fi livrate, vor fi la prețuri asemănătoare cu cele de acum, poate chiar mai mari.
În zonele periferice Bucurestiului, în Ilfov, estimez o scădere a numărului de unități care vor fi livrate, aici nu din cauze administrative, dar din scăderea cererii.
Până în acest moment, cele mai afectate tipuri de proiecte, au fost cele de mass-market, cele care vindeau în cea mai mare proporție, clienților care cumparau cu credit bancar.
Având în vedere dobânzile în continuă crestere, inflația, prețurile la energie, situația geopolitică și în general, întregul mediu economic impredictibil, acești clienti vor amâna decizia de achiziție. În cazul în care această situație va continua pe termen mediu și lung, probabil că anumite proiecte se vor opri din expansiune sau vor incetini ritmul de dezvoltare.
În ceea ce privește segmentul de lux, acesta iși va continua dezvoltarea. Majoritatea clienților din proiectele de lux, vor alege, cu atât mai mult, o investiție imobiliară, pentru a proteja banii de inflație.